Warszawa. Zarząd Krajowy Nowej Lewicy – rozpoczynamy marsz do Europy 2.0

Obradujący w sobotę w Warszawie Zarząd Krajowy Nowej Lewicy podsumował wyniki wyborów samorządowych oraz rozpoczął przygotowania do udziału Lewicy w kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego, które odbędą się 9 czerwca br.

Podczas konferencji prasowej po obradach Zarządu Krajowego, z udziałem współprzewodniczących Nowej Lewicy Włodzimierza Czarzastego i Roberta Biedronia – poinformowano, iż Zarząd Krajowy jednogłośnie wybrał na szefową Krajowego Sztabu Wyborczego posłankę Katarzynę Kotulę – ministrę ds. równości. Za poprowadzenie w sztabie kampanii komunikacji medialnej odpowiedzialna została kujawsko-pomorska posłanka Joanna Scheuring-Wielgus – wiceministra kultury i dziedzictwa narodowego.

Liderzy Nowej Lewicy oświadczyli, iż wnioski z przebiegu wyborów samorządowych zostały wyciągnięte i zamykają ten okres w działalności partii. Przystępują jednocześnie do działań związanych z kampanią europejską. Został już zarejestrowany komitet wyborczy pod nazwą Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica, a partia pracuje teraz nad skonstruowaniem list kandydatów, kierując zarówno ich dużym doświadczeniem (także na niwie europejskiej) oraz wyrazistymi sylwetkami działaczy lewicy.

27 kwietnia br. odbędzie się krajowa konwencja partii, podczas której przedstawione zostaną już pełne składy list wyborczych. Tymczasem trzeba organizować zbiórkę podpisów poparcia wśród wyborców.

W kampanii do Parlamentu Europejskiego  podkreślać się będzie, ze to właśnie lewica (jej rząd i prezydent RP) sfinalizowali przynależność Polski do NATO i Unii Europejskiej.

Lewica będzie starała się zmobilizować to grono wyborców, które mieści się w grupie ludzi młodych (18–29), a którzy nie uczestniczyli w wyborach samorządowych, być może nie rozumiejąc, jakie te wybory miały znaczenie dla ich życia. Przyczyną tego stanu rzeczy może być brak edukacji obywatelskiej. Tym razem działacze lewicy skupia się na objaśnianiu, jakie korzyści odniosła Polska z przynależności do UE w mijającym 20-leciu i dlaczego tak ważne są wybory europejskie. To lewica będzie musiała podjąć wyzwanie w Europie, którym jest przeciwstawienie się prawicowym nurtom fundamentalistycznym, które przetaczają się w krajach Europy, a które są dla młodych realnym zagrożeniem.

Posłanki Nowej Lewicy, odpowiadając na pytania –  przekonywały dziennikarzy, że partia jest pełna wigoru i z dużą pozytywną energią wchodzi w nową kampanię. Składa się na to dorobek działaczek, posłanek i ministerek z lewicy, które skonstruowały wiele ważnych projektów ustaw. Np. niebawem wejdzie do Sejmu projekt o związkach partnerskich, projekty resortu Rodziny i Pracy A. Dziemianowicz-Bąk, wreszcie, że to inicjatywa szefowej KK Parlamentarnego Lewicy Anny Marii Żukowskiej, że powstała komisja nadzwyczajna do rozpatrzenia 4 projektów ustaw o liberalizacji aborcji. A. Żukowska jest jej wiceprzewodniczącą.

W konferencji uczestniczyli także członkowie Zarządu Krajowego Nowej Lewicy z Kujaw i Pomorza – Anna Mackiewicz, Piotr Hemmerling i Jacek Warczygłowa.

Opr. nim, 14 kwietnia 2024 r.